Att lägga tak själv är egentligen inte så svårt, men det gäller att vara noggrann om du vill vara din egen takläggare. Mindre tak som till exempel lekstugan, gäststugan eller förrådet är bra tak att träna på innan du vet om du ska våga dig på ett större projekt. Ett tak är oftast inget enmansjobb, så fundera på vilka du ska be om hjälp om du vill göra jobbet själv.
Risker med att lägga tak själv
Underarbetet är viktigt för att skydda mot fukt- och vattenskador. Ett tak som inte läggs på rätt sätt kan ge skador långt utöver vad man ens kan tänka sig. Virket i takstolarna ska vara rätt dimensionerade för att orka bära upp taket. Takpapp eller underlagsduk ska monteras på ett fuktsäkert sätt. Takteglet ska fästas så att ingen panna faller ner och skadar något/någon i fallet.
En fråga du bör ställa dig är om du är bekväm med att arbeta på hög höjd. När du arbetar med takläggning så befinner du dig oftast mer än 2 meter över marken. Då behöver du en säkerhetsutrustning för att undvika fallolyckor som städfirma malmö. Du kan hyra eller köpa rätt utrustning, men anlitar du en takläggare med säkerhetsutrustning, så behöver du inte riskera dig själv eller dina vänner och grannar som hjälper till.
Ett tak kan vara helt platt men kan även ha en ganska kraftig lutning. Här bör du fundera på vilka arbetsmoment du kan klara själv. Det beror ju på hur van du är att klättra och arbeta i obekväma ställningar.
Var finns information om att lägga tak?
Du hittar gott om informativa filmer på nätet, som beskriver vad du behöver känna till. De visar även moment för moment hur arbetet ska utföras.
Fackhandlare och takläggare sitter inne på en stor mängd kunskap så det är alltid bra att fråga om goda råd innan du drar igång.
Ska du lägga tegel så finns det alltid med monteringsanvisningar. Där kan du få information om hur tätt du ska fästa läkten för att monteringen av teglet ska ske på ett optimalt sätt. Det brukar även finnas med råd om hur du ska göra vid nocken och takfoten. Läsa sig till kunskap går oftast bra, men erfarenheten och fingertoppskänslan finns så klart hos en takläggare som sett och gjort det mesta i form av takarbeten.
Vilka tak kan du då lägga själv?
Mycket beror förstås på vilka förkunskaper du har om byggnation och säkerhet. Du bör fundera på hur van du känner dig med att klättra och arbeta i obekväma ställningar. Tiden är en annan avgörande faktor. Hur lång tid får det ta att lägga taket med tanke på snö och regn?
Ibland tittar man för mycket på kostnaden det innebär att anlita en takläggare. Den kostnaden ska vägas emot att tiden för arbetet förkortas avsevärt och du får allting gjort på ett säkert och professionellt sätt.
Kanske finns det en vinst i bara vara sin egen takläggare när det handlar om de små enheterna på tomten och överlåta de större projekten till professionen.