Uncategorized

Vad kostar det att byta tak?

Att byta ut sitt tak på huset är dyrt och ju större det är desto mer kommer det naturligtvis att kosta. Det finns även flera andra faktorer som avgör det slutliga priset, så som vilket material man använder samt om man planerar att utföra arbetet själv eller anlita en takläggare. Genom att fundera och räkna på samtliga poster kan man ta reda på hur mycket det kommer att lägg om taket på just sitt eget hus.

Takets storlek
En post som är väldigt avgörande för hur mycket det kommer kosta att lägga om ett tak är hur stort det är. Oavsett om man anlitar en takläggare eller gör jobbet själv så kommer det såklart gå åt mycket material till ett tak som är väldigt stort jämför med ett mindre. Ett stort tak där man väljer ett dyrare material blir också mer kostsamt än ett mindre tak med ett billigare material.

Mät upp storleken på taket för att veta säkert hur många kvadratmeter det är så har du något att utgå ifrån när du räknar ut konstanterna.

Materialval
När man byter tak är det i dom flesta fall rekommenderat att använda sig av samma material man haft tidigare, eftersom husets kontraktion är gjord för just det. Har man haft betongpannor är det alltså det man ska satsa på igen och har man haft plåt så väljer man det. Priserna för olika takmaterial skiljer sig dock en hel del och lika så livslängden.

Genom att byta från ett material till ett annat kan man dock spara in pengar men det är alltså inte alltid det är en möjlighet. Funderar man på att byta från till exempel tegelpannor till plåt eller tvärtom är det bra att rådfråga med en takläggare först så att man vet att huskonstruktionen klarar av det.

Takläggare eller inte
Oavsett om man har ett stort eller litet tak som behöver läggas om och oavsett vilket material man jobbar med kommer ett takbyte ta många långa timmar att genomföra för en flyttfirma malmö. Väljer man att göra det på egen hand finns många tusenlappar att spara man däremot behöver man offra sin egen tid. Har man rätt kunskaper och känner att man har den tid som behövs kan det dock vara ett bra alternativ.

Väljer man istället att anlita en takläggare så sparar man tid som man kan använda till annat men man får såklart betala för dennes arbetskostnader. En takläggare tar normalt sett 450–650 kronor per arbetad timme så det går ganska snabbt att räkna ut att det kan dra iväg. Däremot är kan man dra av just arbetskostnaderna tack vara ROT-avdraget, något som är värt att ha i åtanke om man står i valet och kvalet mellan att anlita hjälp eller göra jobbet själv.

Priset för att lägga om taket är väldigt individuellt. Storlek, material och arbetstid är dom faktorer som avgör till stor del om man känner att man vill räkna ut hur mycket ens eget tak kommer att kosta. Den som planerar att anlita en takläggare bör också tänka på att ta in offerter från några olika för att kunna jämföra deras priser.