Uncategorized

Vad du ska tänka på vid utlandsflytt?

Om du bestämmer dig för att resa iväg till Australien i ett år och leva i ryggsäcken är det kanske inte så mycket som behöver förberedas. Du kommer långt med pass, pengar och ett gott humör. Om ni däremot är en hel familj som ska flytta utomlands finns det fler saker att ha koll på. Här går vi igenom några viktiga hållpunkter inför flytten.

Ta hjälp av en flyttfirma

Om ni har sålt villan utanför Stockholm och ska flytta till Frankrike som exempel kan det underlätta enormt att ta hjälp av en flyttfirma som jobbar med utlandsflytt. Det handlar självklart om att få ner sitt bohag utan bekymmer men också om att få hjälp med andra saker som tullning och försäkringar.

Bokat flyttfirma i tid?

De flesta väljer att flytta på helger och du skulle förvånas om du visste hur många privatpersoner som flyttar in och ut ur Sverige varje år. Kolla i god tid med en flyttfirma och säkerställ att de är redo att hjälpa er när det är dags.

Skatteverket

Bortsett från flyttfirma och allt som hör flytten till måste ni också prata med skatteverket om själva inkomstbeskattningen av en flyttfirma Stockholm redan nu. Ni kommer troligen arbeta utomlands och då är det viktigt att ni beskattas på rätt sätt. Reglerna varierar beroende på tid ni ska ni utomlands och vilket land ni ska till.

Viktiga dokument

Det är inte bara passen ni behöver ha med er när ni flyttar utomlands. Äktenskapsbevis, vaccinationsintyg underlag för att ni äger egendom i landet ni ska till och mycket annat behövs. Även om ni anlitar en seriös flyttfirma bör ni hantera era värdehandlingar själva, det brukar vara säkrast.

Arbetstillstånd

Kom ihåg att ha ordning på både arbetstillstånd och visum för landet ni flyttar till. Det kan ta tid att få ordning på alla dokumenten men är de inte på plats finns risken att man får flytta hem igen snabbare än väntat.

Barnens skola

Kontakta både gamla skolan i Sverige och skolan som barnen ska gå i när ni flyttat och se till så att alla vet vad som är på gång. Försök underlätta för barnen, de har en stor omställning framför sig.

Slutligen

Flyttfirma, skatteverket, dokument, tillstånd och skolor är några av de saker ni bör tänka på inför en utlandsflytt. Självklart finns det fler saker att hålla ordning på och en bra lösning kan vara att skriva ner allt som behöver göras. Pricka av allt eftersom ni fått ordning på saker så är ni snart redo för avfärd.